PASTerengganu Hina Penerima Bantuan Raya

Malam tadi telah diviralkan satu kenyataan Pengerusi Penerangan PAS Kawasan Kuala Terengganu Ahmad Amzad Hashim yang juga Pengarah Jabatan Penerangan PAS Pusat yang turut sama menghina penerima-penerima dana raya yang telah diagihkan oleh kerajaan negeri Terengganu.


Difahamkan dalam kenyataan tersebut berkaitan penajaan kerajaan kepada pelajar cemerlang 2016 untuk menyambung pengajian di luar negara.


Didalam status facebook itu juga beliau turut menidakkan kuasa-kuasa yang dimiliki oleh kerajaan barisan nasional (BN) yang selama ini telah banyak menabur bakti kepada rakyat terutama kepada  rakyat yang berpendapat rendah dalam ketegori miskin.


Dengan jumlah populasi rakyat Terengganu yang telah direkodkan pada 11 Mei 2015 seramai 1,153.50 orang dan berbangsa melayu Islam 1,092.20 orang dan selebihnya lain-lain bangsa.


Sejak 10 tahun lalu, kerajaan terengganu telah mengagihkan wang dana raya kepada rakyat yang mana dapat menampung keperluan dan perbelanjaan menjelang hari raya.


Memang benar tahun 2016 ini kerajaan menangguh penghantaran atau penajaan pelajar ke luar negara kerana faktor ekonomi semasa dan juga kewangan negeri.


Artikel ini juga membuktikan bahawa kerajaan tidak pernah memingkirkan pelajar-pelajar cemerlang untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara menerusi Yayasan Terengganu (YT).


YT tahun ini mengekalkan jumlah penajaan sebanyak RM60 juta untuk pelajar melanjutkan pelajaran ke luar negara seperti tahun lepas.


Menurut Pengarah YT Mohamad Sulung  setakat ini, terdapat 625 pelajar anak Terengganu sedang melanjutkan pelajaran di luar negara dalam pelbagai bidang manakala 119 orang daripada mereka akan menamatkan pengajian masing-masing pada tahun ini.


"Sebelum ini, yayasan hanya membelanjakan kira-kira RM40 juta untuk tajaan sejumlah pelajar yang sama ke luar negara namun jumlah tersebut meningkat sejak kebelakangan ini akibat daripada kejatuhan mata wang ringgit, ujurnya.


YT juga mengekalkan penajaan untuk pengajian didalam negara masing berjalan seperti biasa dan bagi pinjaman pelajaran yang diberi khususnya bagi penajaan di dalam negara, ianya adalah pinjaman boleh ubah yang boleh ditukar kepada dermasiswa sekiranya pelajar berjaya mencatat keputusan yang cemerlang dengan kepujian kelas pertama.


Jadi dimana keperluan mengatasi kehendak politik yang cuba dimainkan PAS Terengganu menerusi Amzad dan juga Satiful bahri Mamat Pesuruhjaya PAS Terengganu.


Kenyataan yang dibuat Amzad boleh dianggap menghina warga miskin negeri ini yang menerima yang mana dari golongan ibu dan bapa tunggal, warga emas, Orang Kelainan Upaya (OKU) dan miskin pendapatan bawah RM 2000 kebawah.

Dengan pengagihan dana raya oleh Kerajaan Terengganu dapat meringankan beban mereka yang terlibat untuk menjelang  hari raya pada setiap tahun.


Pada tahun 2016 seramai 250 ribu orang menerima manfaat dari pengagihan dana raya oleh kerajaan negeri Terengganu yang mana rata-ratanya rakyat bersyukur dengan apa yang telah dilakukan oleh kerajaan BN hari ini.


Menurut sumber, pinjaman pelajaraan yang lalu yang mana telah tamat pengajian dan sedang membuat bayaran balik tidak pernah bersungut untuk berbuat demikian.


Tetapi peminjam dari kalangan anak-anak pendokong PAS Terengganu yang LIAT untuk membayar balik pinjaman hari ini dan rekod bayaran balik boleh dibuat semakan dengan Yayasan Terengganu.


Orang yang Berniat Tidak Mau Melunasi Hutang Akan Dihukumi Sebagai Pencuri


Dari Shuhaib Al Khoir, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

أَيُّمَا رَجُلٍ يَدَيَّنُ دَيْنًا وَهُوَ مُجْمِعٌ أَنْ لاَ يُوَفِّيَهُ إِيَّاهُ لَقِىَ اللَّهَ سَارِقًا

Siapa saja yang berhutang lalu berniat tidak mau melunasinya, maka dia akan bertemu Allah (pada hari kiamat) dalam status sebagai pencuri.” (HR. Ibnu Majah no. 2410. Syaikh Al Albani mengatakan bahwa hadits ini hasan shohih)


Al Munawi mengatakan, “Orang seperti ini akan dikumpulkan bersama golongan pencuri dan akan diberi balasan sebagaimana mereka.” (Faidul Qodir, 3/181)


Ibnu Majah membawakan hadits di atas pada Bab “Barangsiapa berhutang dan berniat tidak ingin melunasinya.”


Ibnu Majah juga membawakan riwayat lainnya. Dari Abu Hurairah, Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

مَنْ أَخَذَ أَمْوَالَ النَّاسِ يُرِيدُ إِتْلاَفَهَا أَتْلَفَهُ اللَّهُ

Barangsiapa yang mengambil harta manusia, dengan niat ingin menghancurkannya, maka Allah juga akan menghancurkan dirinya.


” (HR. Bukhari no. 18 dan Ibnu Majah no. 2411). 


Di antara maksud hadits ini adalah barangsiapa yang mengambil harta manusia melalui jalan hutang, lalu dia berniat tidak ingin mengembalikan hutang tersebut, maka Allah pun akan menghancurkannya. Ya Allah, lindungilah kami dari banyak berhutang dan enggan untuk melunasinya.

No comments

Powered by Blogger.