Rakyat Turki Di Gesa Bangkit Cubaan Rampasan Kuasa -Edrogan


Sekumpulan bahagian dalam tentera Turki telah mengambil tindakan menyalahi undang-undang, di luar rantaian perintah dalam cubaan rampasan kuasa.
Presiden Recep Tayyip Erdogan pada awal hari ini menyeru seluruh rakyat Turki untuk bangkit dan turun ke jalan raya bagi menentang tindakan tersebut.
“Saya menyeru seluruh rakyat kita. Pergi keluar ke dataran (menentang rampasan kuasa), marilah kita memberi mereka jawapan yang terbaik,”kata Erdogan pada mesej video dari telefon bimbit yang disiarkan.
erdoganmmmBeliau membuat kenyataan tersebut dari Marmaris, sebuah rumah rehat di mana beliau sedang dalam percutian.
“Saya tidak percaya cubaan rampasan kuasa ini akan berjaya. Tiada rampasan kuasa dalam sejarah yang pernah berjaya,”tegasnyanya.
Rakyat Turki telah bertindak balas dengan turun ‘mencurah-curah’ ke jalan-jalan raya di seluruh negara.
Komander Tentera Pertama Umit Dundar telah berkata bahawa rampasan kuasa-komplot mewakili sebilangan kecil dalam perintah Tentera Pertama.
“Tiada apa yang perlu dibimbangkan. Kami mengambil langkah-langkah perlu dengan tentera yang belum berhubungan dengan mereka dan masih bertindak dalam rantaian perintah,”kata Umit.
Erdogan berkata tidak pernah apa-apa percubaan yang mengancam keselamatannya dan berkata jawatan presiden Turki telah berada di lokasi yang selamat.
Erdogan mengenal pasti kumpulan itu sebagai milik yang Feto, organisasi pengganas PDY, yang tiga tahun lalu telah gagal dalam cubaan yang sama penggulingan.
“Ini adalah satu pemberontakan terhadap demokrasi dan kehendak negara,”kata Perdana Menteri Binali Yildirim memberitahu rangkaian TV nasional secara langsung pada Jumaat.
“Kita tidak akan membenarkannya. Tidak akan ada apa-apa kompromi terhadap demokrasi. Pelaku akan membayar harga yang paling berat,”jelasnya.
YildrimPerdana Menteri Yildirim berkata “beberapa bangunan utama” di ibu negara adalah di bawah sekatan.
Laporan menyebut Ketua Turus Am, Hulusi Akar, telah dijadikan tebusan dan ‘perampas kuasa’dilaporkan telah mengambil  alih kawalan terhadap agensi TRT, penyiaran yang dikendalikan negara.
Ia telah memaksa penyiar untuk membaca kenyataan yang menyatakan tentera telah merampas kuasa dan Presiden pantas berkata kenyataan itu adalah tidak sah.
Sebuah agensi berita antarabangsa, Anadolu Agency telah mendapati bahawa agensi komunikasi satelit Turksat memotong siaran udara langsung selepas mengikuti kenyataan itu dipaksa itu.
Perampas kuasa juga dilaporkan melakukan serangan udara ke atas stesen bumi agensi itu di Golbasi, 20 kilometer (12 batu) di luar ibu kota Ankara.
“Kita akan memahami siapa mereka dan tujuan mereka tidak lama lagi dan akan melakukan apa yang diperlukan. Negara kita perlu bertenang. Kami tidak akan bertolak ansur dengan kegiatan haram seperti yang mengganggu demokrasi,” menurut Yildirim.
Tentera yang merampas kuasa telah dilihat menyekat kedua-dua jambatan di Istanbul, dan kereta kebal ditempatkan di luar Lapangan Terbang Antarabangsa Ataturk.
0afc1395-4223-4efe-9b78-0fb5e402e2e9_800Perdana Menteri berkata polis akan “bertindak balas” dan bahawa mereka akan lakukan apa yang perlu dilakukan walaupun ia melibatkan pengorbanan nyawa dan kematian,” kata Yildirim.
Pemimpin pembangkang Pergerakan Nasionalis Parti Devlet Bahceli menggesa Perdana Menteri untuk menyeru rakyat berpadu dan menegaskan percubaan rampasan kuasa yang tidak boleh diterima, kata sumber kementerian.
Kilicdaroglu (Gambar kanan), pemimpin pembangkang utama Parti Republikan Rakyat (CHP) berkata: “Negara ini telah didera dengan rampasan kuasa,kami tidak mahu  melalui masalah yang sama..”

No comments

Powered by Blogger.