Darah Menyambut Kemenangan Pertama Itali Di 'EURO 2016'

Lupakan kesakitan demi kegembiraan - itu dialami jurulatih Itali, Antonio Conte, ketika dia bersama-sama pemain lain merai jaringan Emanuele Giaccherini ke atas Belgium awak pagi tadi.

Ia adalah perlawanan pertama kumpulan E kejohanan Euro 2016 yang akan berlangsung sehingga 10 Julai ini.
Pada aksi di Stadium Parc Olympique di Lyon itu, skuad Gli Azzurri menamatkan perlawanan dengan keputusan 2-0 sekali gus mengutip tiga mata dan mendahului kumpulan tersebut.
Bagaimanapun Conte mengalami insiden 'istimewa'.


Ketika meraikan gol Giaccherini dia disondol secara tidak sengaja oleh pemainnya yang berebut-rebut berpelukan ekoran jaringan pada minit ke-32 itu.
"Untuk menang, saya juga terpaksa mengorbankan diri sendiri secara fizik 
Namun, jurulatih berusia 46 tahun itu berkata, kejayaan mereka pada perlawanan pertama itu tidak layak dirai secara berlebihan dan meminta skuadnya berpijak di bumi nyata.
"Sasaran kami masih seperti asal, layak ke kelompok 16 pasukan terbaik. Itali perlu segera bersedia menghadapi perlawanan berdepan Sweden. Memori dua tahun lalu masih segar dalam ingatan." katanya.
Memori yang dimaksudkan Conte adalah kegagalan besar mereka pada Piala Dunia 2014 apabila menang pada perlawanan pembukaan saja. Kali ini mereka mahu mengelak mimpi buruk seumpama itu.

"Kami perlu tampil luar biasa dan ini membuat rakyat Itali bangga dengan menyokong pasukan ini," jelasnya.

No comments

Powered by Blogger.